piątek, 7 czerwca 2013

Spaghetti z sosem pomidorowym, kulkami mięsnymi i pieczonymi pomidorkami koktajlowym


Na pierwszy ogień przedstawiam , danie dość szybkie w przygotowaniu. Spaghetti jest zazwyczaj daniem, które pichcę kiedy nie mam zbyt wiele czasu, ponieważ wszystko można gotować równocześnie, kiedy woda na makaron nagrzewa się w garnku mamy czas na szybkie przygotowanie sosu. 15-20 min i pyszne spaghetti mamy na talerzu ;) 



(porcja dla 2-3 osób)

Sos:
 Przyrządzając sos pomidorowy możemy troszeczkę poeksperymentować dodając  zioła, które najbardziej lubimy. Do sosu, który przygotowałam potrzebujemy:
2 szklanki przecieru pomidorowego
1 mała cebula
2-3 łyżki ketchupu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
Ok. pół łyżeczki bazylii
1 płaska łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeżeli przecier jest zbyt kwaśny)
Sól
Szczypta pieprzu

Przecier wlewamy do garnuszka, gotujemy  chwilę aby troszeczkę odparował i zrobił się gęstszy, dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy, słodka paprykę, bazylię, cukier, sól, pieprz. Cebulę podsmażamy na oleju tak aby zmiękła i się zeszkliła, dodajemy do sosu. Sos dalej podgrzewamy mieszając co chwile aby się zredukował.

Kulki mięsne :
Ok. 25-30 dag mięsa mielonego
Ok. pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
2 szczypty soli
Szczyptę Pieprzu
1 łyżeczka bułki tartej( aby zagęścić masę)
Do mięsa dodajemy przyprawę, sól, pieprz i bułkę tartą, mieszamy dokładnie i formujemy małe kuleczki mięsne. Kuleczki układamy na rozgrzanej patelni z olejem i smażymy aż ładnie się zarumienią.

Pieczone pomidorki koktajlowe:
Pomidorki koktajlowe
Oregano
Sól
Łyżka oleju
Pomidorki przekrajamy na połówki i układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy oregano, solą i skraplamy olejem, zapiekamy w piekarniku ok. 10-15 minut.

Makaron:
ok.200 g makaronu spaghetti
sól
olej
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz