czwartek, 11 lipca 2013

PIZZA na najlepszym cieście!

Danie, które można przyrządzać na mnóstwo sposobów, dodawać przeróżne składniki, warzywa,owoce,owoce morza... ale aby zacząć te kombinacje potrzeba dobrej podstawy tzn. ciasta! 
Ciasto zrobione z przepisu, który znajduje się poniżej było najlepszym ciastem jakie do tej pory udało mi się przygotować poszukując idealnego przepisu. Grubość ciasta po upieczeniu, zależy od tego jak je rozwałkujemy przed pieczeniem, z tego przepisu można zrobić zarówno pizzę na grubym jak i na cienkim cieście.


(składniki na 2 średnie pizze na cienkim cieście/ 1 duża na grubym cieście)

ciasto :

3 szklanki mąki
3 łyżki oliwy/oleju
pół kostki drożdży
szklanka wody
szczypta soli
szczypta cukru

dodatki :
 
5 plastrów szynki 
1 cukinia 
pół bakłażana
3-4 pomidory
1 papryka
1 duża cebula 
garść oliwek 
ok. pół puszki kukurydzy
25 dag sera w kawałku
sól
pieprz 

sos :
 
2,5 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki ziół ( np jedna łyżeczka bazylii, jedna ziół prowansalskich/ oregano)
szczypta soli


Ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, kruszymy drożdże ( lub rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody) wlewamy wodę. Zagniatamy ok. 10 min ( im dłużej tym lepiej) ciasto nie powinno być lepkie (jeżeli lepi się do rąk można podsypywać mąką podczas wyrabiania). Wałkujemy lub rozciągamy na wielkość blachy i zostawiamy na chwilkę do wyrośnięcia, w tym czasie ustawiamy piekarnik aby nagrzał się do temperatury 250 stopni. 
Sos rozsmarowujemy na cieście.
Cukinię, pomidory, cebulę i oliwki kroimy w plasterki, bakłażana i paprykę kroimy w kostkę,szynkę kroimy na paski, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, wszystko wykładamy warstwami na ciasto( u mnie w kolejności- szynka, pomidory, cebula,papryka,cukinia,bakłażan,oliwki,kukurydza,ser) doprawiamy solą i pieprzem. 
 Pizzę pieczemy w temp. 250 stopni ok.10-15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz