czwartek, 22 sierpnia 2013

Cukiniowa miseczka z warzywami i trzema serami

Cukinia czy też kabaczek to chyba najcudowniejsze warzywa, można z nich przygotować niezliczoną liczbę różnych potraw.Sezon "cukiniowy" trwa więc w pełni z niego korzystam dlatego w najbliższym czasie mogą pojawiać się głównie cukiniowe przepisy.
Na początek miseczki wypełnione warzywami. Do ich przyrządzenia potrzebna jest dość duża cukinia(kabaczek), którą nie zawsze dostaniemy w sklepie czy na bazarze dlatego zamiast miseczek można zrobić "cukiniowe łódeczki" (przecinamy cukinie wzdłuż).

 spora cukinia/kabaczek
ok. 2 łyżki sera ricotta
ok pół szklanki startego żółtego sera
2 plastry sera cammembert
pół papryki
ok. 5-6 łyżek kaszy kuskus
1 pomidor
1 cebula
6 oliwek
ok. 2 łyżek sosu pomidorowego/ ketchupu
szczypta bazylii
vegeta
sól
pieprz



Z cukinii odcinamy końcówkę tak by powstała dość głęboka miseczka, wydrążamy środek z pestkami i ew pogłębiamy wydrążając cukinię( którą później można wrzucić z innymi warzywami) uważając by nie uszkodzić skórki. Gotową, odpowiednio wydrążoną miseczkę posypujemy lekko solą i pieprzem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika(180 stopni)  na ok.10 min by cukinia zmiękła. Kaszę kuskus przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Pomidora, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę.Oliwki kroimy w plasterki.
Po wyjęciu cukinii z piekarnika smarujemy w środku sosem pomidorowym/ketchupem.Miseczkę wypełniamy warstwami, najpierw kasza kuskus następnie pomidory, papryka, cebula i oliwki(każda warstwę warzyw lekko posypujemy vegetą).Na wierzch wykładamy ser ricotta i pokrojony w kawałki ser cammembert,posypujemy bazylią. Cukinię zapiekamy w piekarniku ok.10-15 min po tym czasie posypujemy startym serem i zapiekamy aż ser się rozpuści.





Embed_1qkb4hibhzmy99xbld8jxpmuyyf5kwzz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz