wtorek, 13 sierpnia 2013

Sałatka z brokułem

Sałatka, która praktycznie zawsze znajduje się na  moim stole w przypadku świat czy okazyjnych przyjęć- urodzin, imienin itd. Jej dużym plusem jest to, że jest szybka w przygotowaniu, nie wymaga wiele czasu spędzonego przy desce do krojenia warzyw.



1 brokuł
Ok.20 dag szynki w kawałku
Jedna mała cebula biała lub czerwona
Garść pestek słonecznika
Garść rodzynek
Ok. 1,5  łyżki majonezu
Łyżka jogurtu naturalnego
Sól
Pieprz



Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki, blanszujemy tzn. do gotującej się wody na ok 2 minuty wrzucamy brokuły następnie odlewamy i polewamy zimną wodą. Brokuły wrzucamy do miski, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę, cebulę pokrojoną w piórka, rodzynki (wcześniej zalane gorącą wodą i odsączone),doprawiamy solą i pieprzem. Majonez łączymy z jogurtem i polewamy sałatkę. Ziarka prażymy przez chwilę na patelni, aż zrobią się rumiane a następnie posypujemy nimi sałatkę

3 komentarze:

  1. sałatki z brokułami lubię najbardziej :) w Twojej wersji nieco zaintrygował mnie dodatek rodzynek - będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) a polecam bo rodzynki dodają sałatce tak zwanego -"tego czegoś" ;)

      Usuń
  2. mmm pychota, ja dodaję zamiast cebuli czosnek do majonezu :)

    OdpowiedzUsuń