Kiedy pojawiają się latem w ulicznych budkach z goframi czy lodami i kuszą swoim zapachem nie sposób przejść i zwyczajnie o nich zapomnieć. Na szczęście przygotowanie gofrów samodzielnie w domu jest bardzo łatwe. Można je podawać z ulubionymi owocami, których wybór w sezonie letnim jest bardzo duży.
Gofry świetnie sprawdzają się zarówno w roli deseru jak i śniadania, podwieczorka czy ciut grzesznej kolacji.
(przepis na ok.7 sztuk)
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
6 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy proszek do pieczenia,cukier i sól-wszystko mieszamy a następnie dodajemy żółtka oddzielone od białka,mleko i olej. Miksujemy do połączenia się składników,białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie(łyżką) z masą.Gofry pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy(!!),studzimy na kratce (nie układamy jednego na 2 ponieważ wtedy gofry zmiękną)
Możemy podać z dowolnymi dodatkami np. bita śmietaną, cukrem pudrem, owocami,konfiturą,sosem owocowym/czekoladowym/toffi,słodką posypką.
Domowe gofry można jeść bez końca :) Pyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://katarzynagotuje.blogspot.com
Najlepsze z frużelina! :D
OdpowiedzUsuńja nie jestem w stanie powiedzieć z czym są najlepsze ale tak, na pewno masz sporo racji ;))
Usuń