Tort bezowy z bitą śmietaną i malinami ( beza Pavlova)


Jest to pierwszy tort bezowy jaki robiłam ,na innych blogach sporo naczytałam się o nieudanych eksperymentach z bezami więc lekko obawiałam się jak sprawa potoczy się u mnie. Szybko okazało się, że strach ma tylko wielkie oczy! Tort wyszedł prawidłowo i bardzo smacznie tzn. kruchy na zewnątrz i piankowy w środku.


6 białek
340 g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki soku z cytryny
kilka kropel aromatu waniliowego

dodatkowo:
400 ml śmietany kremówki 36%
miseczka malin



Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 stopni.
Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli, łyżkami dodajemy cukier za każdym razem dokładnie ubijając. Kiedy jajka z cukrem będą dobrze ubite (błyszcząca masa) , dodajemy sok cytrynowy, aromat i oprószamy je mąką. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dla ułatwienia wcześniej możemy odrysować na nim koło). Po włożeniu do piekarnika natychmiast zmniejszamy temp. do ok. 115 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny. Po upieczeniu nie wyciągamy od razu z piekarnika, po 20 min. uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, nie trzeba dodawać cukru ponieważ beza jest bardzo słodka. Ubitą śmietanę wykładamy na tort bezowy i posypujemy malinami - beza może się lekko zapaść pod ciężarem śmietanki i owoców.




Komentarze

Prześlij komentarz