Marchewkowe placuszki z sezamem

Godne polecenia, szybkie w przygotowaniu placuszki z marchewki, stanowią dobry posiłek zarówno same (podane jedynie z jogurtem) jak również jako dodatek do mięs czy tez ryby.



3 marchewki średniej wielkości
2 łyżki mąki
2 jajka
2 łyżeczki ziarna sezamu
2 łyżeczki ziaren słonecznika
1 łyżeczka ziaren dyni
pół łyżeczki czarnuszki ( opcjonalnie)
pół łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
sól - spora szczypta
szczypta pieprzu
olej rzepakowy (do smażenia)

Do podania np. : 
jogurt naturalny,grecki
świeża lub suszona pietruszka 

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziarna sezamu/słonecznika/dyni podprażamy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką by wszystko się połączyło. Smażymy na oleju (z dwóch stron) do momentu aż placuszki będą rumiane. Podajemy np. z jogurtem z dodatkiem pietruszki i szczypty soli.

Komentarze

  1. Przepyszne są takie warzywne placuszki! Marchewkowych jeszcze nie jadłam, więc bardzo chętnie spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I masz rację, spróbuj bo warto i daj ew znać jak wyszło ;)

      Usuń

Prześlij komentarz