czwartek, 27 czerwca 2013

Marchewkowe placuszki z sezamem

Godne polecenia, szybkie w przygotowaniu placuszki z marchewki, stanowią dobry posiłek zarówno same (podane jedynie z jogurtem) jak również jako dodatek do mięs czy tez ryby.



5 marchewek średniej wielkości
2 czubate łyżki mąki
2 jajka
2 łyżeczki sezamu
pół łyżeczki czarnuszki ( opcjonalnie)
pół łyżeczki zmielonych ziaren kuminu
łyżeczka słodkiej papryki
sól- spora szczypta
szczypta pieprzu
olej rzepakowy (do smażenia)

Do podania : 
jogurt naturalny,grecki
 świeża lub suszona pietruszka 

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy przez chwileczkę (ok.1,5 minuty) na patelni z odrobiną wody aby lekko zmiękła. Studzimy.Wsypujemy do miski i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką by wszystko się połączyło. Smażymy na oleju (z dwóch stron) do momentu aż placuszki będą rumiane. Podajemy z jogurtem z dodatkiem pietruszki i szczypty soli.

2 komentarze:

  1. Przepyszne są takie warzywne placuszki! Marchewkowych jeszcze nie jadłam, więc bardzo chętnie spróbuję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I masz rację, spróbuj bo warto i daj ew znać jak wyszło ;)

      Usuń