Pyszna i lekka pasta z marchewki

Pysznie, tanio, szybko i zdrowo…czyli pasta z marchewki.
 Świetnie smakuje z grzankami, pomidorkami i koprem!



 6-7 sporych marchewek
Pół szklanki wiórków kokosowych
Łyżeczka curry
Łyżeczka imbiru
Płaska łyżeczka ziaren kolendry
Płaska łyżeczka kminu
Sól
Pieprz
Ostra papryka chilli w proszku (opcjonalnie)
oliwa z oliwek/oleju





Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na pół (jeżeli są dość grube to jeszcze raz na pól) i wykładamy na blachę, polewamy niewielka ilością oliwy/oleju tak by wszystkie kawałki były wysmarowane olejem, posypujemy niewielką ilością pieprzu, soli i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w temp.180 stopni ok.10-15 min aż marchewki będą prawie całkowicie miękkie. Kmin i kolendrę mielimy razem (możemy użyć do tego moździerza lub młynka do kawy). W garnuszku rozgrzewamy niewielka ilość oliwy/oleju i wsypujemy curry, imbir, zmieloną kolendrę i kmin i chwilkę prażymy, dodajemy 1,5 szklanki wody, pieczone marchewki i gotujemy ok. 5 min aż marchewki całkowicie zmięknął.
W miedzy czasie w blenderze przez minutę  ucieramy wiórki kokosowe. Gotowe marchewki przez chwilę studzimy, a następnie dodajemy do wiórek, miksujemy i porcjami dolewamy wodę z gotowania  marchewki by uzyskać gładką pastę. Doprawiamy solą i jeżeli chcemy by była bardziej ostra - chilli.

Komentarze