poniedziałek, 10 czerwca 2013

Pyszna i lekka pasta z marchewki

Pysznie, tanio , szybko i zdrowo…czyli pasta z marchewki.
Bardzo dobrze smakuje z grzankami,pomidorkami i koprem... mmmm...




 6-7 sporych marchewek
Pół szklanki wiórków kokosowych
Łyżeczka curry
Łyżeczka imbiru
Płaska łyżeczka ziaren kolendry
Płaska łyżeczka kminu
Sól
Pieprz
Ostra papryka chilli w proszku (opcjonalnie)
oliwa z oliwek/oleju




Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na pół ( jeżeli są dość grube to jeszcze raz na pól) i wykładamy na blachę, polewamy niewielka ilością oliwy/oleju tak by wszystkie kawałki były „wysmarowane” olejem, posypujemy niewielką ilością pieprzu,soli i wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp.180 stopni ok.10-15 min aż marchewki będą prawie całkowicie miękkie. Kmin i kolendrę mielimy razem (możemy użyć do tego moździerza lub młynka do kawy) W garnuszku rozgrzewamy niewielka ilość oliwy/oleju i wsypujemy curry, imbir, zmieloną kolendrę i kmin i chwilkę prażymy, dodajemy 1,5 pół szklanki wody,pieczone marchewki i gotujemy ok.5 min aż marchewki całkowicie zmięknął. W miedzy czasie w blenderze przez minutę  ucieramy wiórki kokosowe. Gotowe marchewki przez chwilę studzimy a następnie dodajemy do wiórek, miksujemy i porcjami dolewamy wodę z gotowania  marchewki by uzyskać gładką pastę. Przyprawiamy solą i jeżeli chcemy by była bardziej ostra- chilli w proszku.


Inspiracja- blog sojaturobie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz