czwartek, 29 sierpnia 2013

Tort bezowy z bitą śmietaną i malinami ( beza Pavlova)


Jest to pierwszy tort bezowy jaki robiłam,na innych blogach sporo naczytałam się o nieudanych eksperymentach z bezami więc lekko obawiałam się jak będzie u mnie. Jednak według opinii jedzących tort wyszedł prawidłowo i bardzo smacznie tzn. kruchy na zewnątrz i piankowy w środku.


6 białek
340 g cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki soku z cytryny
kilka kropel aromatu waniliowego

dodatkowo:
400 ml śmietany kremówki 36%
miseczka malin



Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 stopni
Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli,łyżkami dodajemy cukier za każdym razem dokładnie ubijając. Kiedy jajka z cukrem będą dobrze ubite,dodajemy sok cytrynowy,aromat i oprószamy je mąką. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( dla ułatwienia możemy odrysować na nim koło). Po włożeniu do piekarnika natychmiast zmniejszamy temp. do ok.115 stopni i pieczemy przez 1,5 godziny.Po upieczeniu nie wyciągamy odrazu z piekarnika, po ok 20 min. uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, nie trzeba dodawać cukru ponieważ beza jest bardzo słodka. Ubitą śmietanę wykładamy na tort bezowy i posypujemy malinami ( beza może się lekko zapaść pod ciężarem śmietanki i owoców)


Embed_2xar2afpnpkiusyb2zid6vkbzzk9fwzz


1 komentarz:

  1. Piękna pavlova!
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń