Zupa krem z pieczonej dyni z masłem orzechowym

Czas na kolejną zupę krem!
Tym razem jesienna dynia  + mały dodatek w postaci masła orzechowego, które nadaje łagodnego i bardzo przyjemnego smaku ;)




1 mała dynia
ok 0,6 litra bulionu (opcjonalnie z kostek bulionowych)
1,5 dużej łyżki masła orzechowego
2  średniej wielkości marchewki
1 cebula
50g śmietankowego serka topionego

przyprawy:
spora szczypta kminku, kolendry, pieprzu
szczypta ostrej papryki (lub więcej, według uznania)
sól
ok 1-1,5 cm imbiru (zetrzeć) lub imbir w proszku

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni
Dynię obieramy, wydrążamy środek, kroimy w średniej wielkości kostkę. Marchew kroimy w słupki. Pokrojoną dynię i marchew wykładamy na blachę i pieczemy aż warzywa zmiękną, czyli ok. 15-20 min.
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na oleju następnie dodajemy bulion, serek topiony, kminek, kolendrę, starty imbir, masło orzechowe, upieczoną dynię i marchewkę. Gotujemy ok. 5 min, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia później miksujemy blenderem. Doprawiamy ostrą papryką i ew. solą.
Można udekorować pokruszonymi orzechami włoskimi.




Komentarze