Chrupiące tofu w sosie alla teryaki

Mmmmm....co to jest za danie!
Chrupiące tofu oblepione gęstym słodko-słono-kwaśnym sosem podobnym do sosu teryaki.
Wciągające jak Chińczyk kluski! (tylko bez siorbania)
Dodatek ryżu i np. ogórków idealnie przełamuje dość intensywny smak tofu tworząc yin yang doskonałe.



1-2 kostki tofu
Mąka kukurydziana
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego imbiru

Sos:
1/4 szklanki wody
5 łyżek sosu sojowego
1 duża łyżka miodu/cukru brązowego
1 łyżka octu + łyżka soku z cytryny
kilka kropel oleju sezamowego (opcjonalnie ale warto)

Przygotowanie:
Tofu kroimy w dość dużą kostkę i dokładnie obtaczamy w misce w mące kukurydzianej (samej mące). Obtoczone tofu smażymy na oleju tak by było zarumienione z każdej strony. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju.
Przygotowanie sosu:
W szklance dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu. Na patelnię/do rondelka wlewamy łyżeczkę oleju, przez kilka sekund podsmażamy posiekany/przeciśnięty czosnek i starty imbir. Zalewamy sosem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 3 min.
W odrobinie wody rozprowadzamy płaską łyżeczkę mąki kukurydzianej i dolewamy do sosu, gotujemy następne ok. 3 min co chwilę mieszając aż sos lekko zgęstnieje, do sosu wrzucamy podsmażone tofu i mieszamy aby tofu oblepiło się sosem. Natychmiast podawajemy aby tofu nie rozmoczyło się w sosie i było chrupiące.
Najlepiej podawać np. z ryżem i ogórkami z dodatkiem oleju sezamowego, posypane świeżym chilli/płatkami chilli, sezamem, kiełkami lub szczypiorkiem.

Komentarze