Jajka po turecku - cilbir


Cilbir (çılbır) - jajka w koszulkach, w jogurcie z dodatkiem czosnku, soku z cytryny i palonego masła z dodatkiem kurkumy i papryki.
Same te składniki to już piękna opowieść. Dodam tylko, że to świetna śniadaniowa alternatywa dla klasycznie przyrządzanych jajek sadzonych czy jajecznicy.
Uwaga! Może uzależnić !

  Produkty 

  • 4 jajka (lub 2)
  • 300g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • spora szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • czubata łyżka masła
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • pietruszka (opcjonalnie)

  Przygotowanie (20 minut)

Jogurt mieszamy z poszatkowanym/przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rozkładamy jogurt do dwóch oddzielnych miseczek, rozprowadzając na dnie aby utworzyć "posłanko" dla jajek. W dwóch oddzielnych rondelkach gotujemy wodę do przygotowania jajek. Jajka wbijamy do oddzielnych miseczek, w ten sposób łatwiej i precyzyjniej będzie można je przelać do wody.

W międzyczasie masło roztapiamy na patelni na małym ogniu, gotujemy ok. 1,5-2 min często mieszając, aż masło zacznie nabierać złotego koloru, dodajemy przyprawy - paprykę słodką, ostrą i kurkumę i chwilę mieszamy. Odstawiamy z ognia.

Woda do jajek powinna lekko wrzeć, jajka delikatnie przelewamy z jak najmniejszej odległości i leciutko mieszamy wodę wokół jajka łyżką by delikatnie zawirowała. Gotujemy 2-3 min(ważne! każde jajko gotujemy oddzielnie). Delikatnie wyjmujemy jajko (najlepiej łyżką cedzakową) i przekładamy do miseczki z jogurtem, polewamy roztopionym masłem i posypujemy poszarpaną pietruszką. Jako dodatek świetnie sprawdzą się grzanki.


Komentarze

Prześlij komentarz