Tarta z burakami i szpinakiem

HOPSA, HOPSA WIELKI POWRÓT! 
I nie byle jaki! Zgodnie z początkowym założeniem - przepis prosty i przyjemny ;) 
Tarta z burakiem to szybki sposób na efektowny obiad lub propozycja na przyjęcia/ odwiedziny znajomych. Aromatyczna, z dodatkiem ziół na pewno posmakuje niejednemu smakoszowi.


Spód na tartę
250 g mąki pszennej tortowej
125 g zimnego masła
1 jajko
ok. ½ łyżeczki soli
szczypta cukru

Nadzienie
200 g jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego)
2 jajka
spora szczypta tymianku
szczypta oregano
sól i pieprz
duży ząbek czosnku
1-2 buraki
oliwa z oliwek
duża garść świeżego szpinaku
 

Przygotowanie: 

Zimne masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę, jajko, sól i cukier. Wszystko rozkruszamy i zagniatamy ciasto do połączenia się składników (nie za długo, kruche ciasto nie lubi długiego ugniatania i ciepełka) i formujemy w kulę. Owijamy folią aluminiową i chowamy do lodówki/zamrażarki na ok. 30 minut do schłodzenia.
Po schłodzeniu szybko rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy na tartę – ugniatamy palcami do kształtu foremki i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 st. ok. 15/20 min do lekkiego zarumienienia ciasta.
Nadzienie:
Buraki kroimy w dość cienkie plastry i podsmażamy z obu stron na oliwie posypane małą szczyptą tymianku, solą i pieprzem, tak by buraki zmiękły i nabrały smaku. Podsmażone buraki odkładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy drobno poszatkowany/przeciśnięty czosnek (powędruje do nadzienia).
Jogurt blendujemy/miksujemy z jajkami, tymiankiem, oregano, solą i pieprzem do połączenia się składników, dodajemy podsmażony czosnek i mieszamy łyżką.
Na podpieczony spód wysypujemy połowę liści szpinaki, układamy na nie podsmażone buraki i posypujemy pozostałą częścią szpinaku, doprawiamy lekko sola i pieprzem i wylewamy masę jogurtową.
Pieczemy w temp 180 st. ok. 20 min, do widocznego zarumienienia się nadzienia. Można dodatkowo zapiec np. z mozzarellą. Dobrym dodatkiem do upieczonej tarty jest świeża rukola i pomidorki koktajlowe lekko skropione oliwą.


Komentarze