Drożdżówka wniesiona na wyższy level, to nie taki tam zwykły placek to drożdżowy wieniec cieszący oko ale i podniebienie. Dodatek jabłek z cynamonem sprawia, że to coś pomiędzy szarlotką a cynamonkami ale przewagą jest nie byle prezencja :)
Jest to dość efekciarski wypiek, który w czasach świątecznych wystając zza sałatki jarzynowej (obowiązkowo!) może zaskoczyć nie jednego domownika.
Produkty
Ciasto
- 450g mąki
- 100g masła
- 50g drożdży
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki cukru (lub 3/4 jeśli ma być słodkie)
- 2 jajka
Nadzienie
- 5-6 jabłek
- ok. 2 łyżki cukru z wanilią lub łyżeczka cukru waniliowego i czubata łyżka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cynamonu (lub więcej)
Przygotowanie (30 minut + wyrastania ciasta)
Ciasto cz.1 (wyrabianie)
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłego (nie gorącego!) mleka ze szczyptą cukru - odstawiamy na ok. 10/15 min.
Masło roztapiamy i studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka i dodajemy drożdże z mlekiem oraz 1/3 rozpuszczonego masła - wszystko mieszamy, wyrabiamy i stopniowo dodajemy pozostałe rozpuszczone masło.
Wyrabiamy ok. 5 min, ciasto powinno być nieco tłuścioszkiem więc nie powinno lepić się do rąk - jeśli ciasto będzie się lepiło to podsypujemy mąką. Po wyrobieniu formujemy kulkę, wkładamy ciasto do miski obsypanej mąką i przykryte odstawiamy na ok 1-1,5 h.
Wyrabiamy ok. 5 min, ciasto powinno być nieco tłuścioszkiem więc nie powinno lepić się do rąk - jeśli ciasto będzie się lepiło to podsypujemy mąką. Po wyrobieniu formujemy kulkę, wkładamy ciasto do miski obsypanej mąką i przykryte odstawiamy na ok 1-1,5 h.
Nadzienie
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach odciskamy z soku (porządnie!), dodajemy sok z cytryny, cukier z wanilią, cynamon i dokładnie mieszamy.Ciasto cz.2 (po wyrośnięciu)
Piekarnik rozgrzewamy do 180/190 stopni.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i układamy na nim starte jabłka (zdjęcie).
Zawijamy w długi, ciasny rulon - dłuższą krawędzią, sklejamy dobrze końce. Rulon przecinamy wzdłuż na pół zostawiając kawałek (ok. 4-5 cm) nie przecięty. No i teraz czas na egzamin z robienia warkocza - przeplatamy jedną część przez drugą i formujemy okrągły wieniec. Przekładamy w formę do tarty lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180/190 stopni przez ok. 40min - należy obserwować aż ciasto się wyraźnie zarumieni.
Upieczone można dodatkowo posypać cukrem pudrem z cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz