Prosta zapiekanka ziemniaczana, podrasowana dobrodziejstwem wiosennym jakim są szparagi!
Warto po nie sięgać bo poza tym, że są pyszne już w najprostszym wydaniu – podsmażone na oliwie z dodatkiem czosnku i skórki z cytryny, to posiadają wiele witamin i właściwości dobrych dla naszego ciałka, a przy tym są niskokaloryczne!
Produkty (porcja dla 3-4 os.)
- ok. 8 dużych ziemniaków
- pęczek szparagów (ok. 13 sztuk)
- 2 cebule średniej wielkości
- 1 duży pomidor
- 400 g jogurtu typu greckiego
- 2 jajka
- ok. 6 łyżek startego parmezanu lub 1 kulka mozzarelli
- pół łyżeczki skórki z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- zioła świeże lub suszone: tymianek i bazylia
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy (opcjonalnie)
Przygotowanie (40 minut)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C
Ziemniaki gotujemy w całości lub połówkach (jeśli są młode,
nie trzeba ich obierać), aż będą miękkie ale nie rozgotowane.
W miedzy czasie cebule obieramy, przekrajamy na pół, kroimy w
plasterki i podsmażamy na oliwie, doprawiamy sola, pieprzem, szczypta tymianku
i pieprzem ziołowym. Po usmażeniu odkładamy do miseczki.
Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki – chwytamy za
końcówkę i przełamujemy, szparag ułamie
się w miejscu od którego zaczyna się jego zdrewniała część (końcówki można
zamrozić i wykorzystać np. do gotowania bulionu). Szparagi lekko podsmażamy na
patelni (na której smażyliśmy cebulę) z dodatkiem poszatkowanego ząbka czosnku oraz skórki z cytryny,
doprawiamy solą i pieprzem i odkładamy z patelni. Pomidora i ugotowane
ziemniaki kroimy w plastry.
Wszystkie warzywa układamy w foremce piętrowo w kolejności :
ziemniaki -> pomidory -> posypujemy bazylią i solą -> ziemniaki -> cebula -> ziemniaki -> szparagi.
Ja korzystałam z foremki wielkości foremki do tarty o średnicy 26 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz