Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami

Prosta zapiekanka ziemniaczana, podrasowana dobrodziejstwem wiosennym jakim są szparagi!
Warto po nie sięgać bo poza tym, że są pyszne już w najprostszym wydaniu – podsmażone na oliwie z dodatkiem czosnku i skórki z cytryny, to posiadają wiele witamin i właściwości dobrych dla naszego ciałka, a przy tym są niskokaloryczne!



  Produkty (porcja dla 3-4 os.)

  • ok. 8 dużych ziemniaków
  • pęczek szparagów (ok. 13 sztuk)
  • 2 cebule średniej wielkości
  • 1 duży pomidor
  • 400 g jogurtu typu greckiego
  • 2 jajka
  • ok. 6 łyżek startego parmezanu lub 1 kulka mozzarelli
  • pół łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła świeże lub suszone: tymianek i bazylia
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy (opcjonalnie)

  Przygotowanie (40 minut)

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C
Ziemniaki gotujemy w całości lub połówkach (jeśli są młode, nie trzeba ich obierać), aż będą miękkie ale nie rozgotowane.
W miedzy czasie cebule obieramy, przekrajamy na pół, kroimy w plasterki i podsmażamy na oliwie, doprawiamy sola, pieprzem, szczypta tymianku i pieprzem ziołowym. Po usmażeniu odkładamy do miseczki.
Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki – chwytamy za końcówkę i przełamujemy, szparag  ułamie się w miejscu od którego zaczyna się jego zdrewniała część (końcówki można zamrozić i wykorzystać np. do gotowania bulionu). Szparagi lekko podsmażamy na patelni (na której smażyliśmy cebulę) z dodatkiem poszatkowanego ząbka czosnku oraz skórki z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i odkładamy z patelni. Pomidora i ugotowane ziemniaki kroimy w plastry.
Wszystkie warzywa układamy w foremce piętrowo w kolejności : ziemniaki -> pomidory -> posypujemy bazylią i solą -> ziemniaki -> cebula -> ziemniaki -> szparagi.
Przygotowujemy zalewę -  do jogurtu wbijamy jajka, dodajemy ok. ¼ łyżeczki tymianku, sól i pieprz. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się jajek z jogurtem i zalewamy warzywa. Posypujemy startym parmezanem lub poszarpana mozzarella i pieczemy ok. 20 min w 180 st.
Ja korzystałam z foremki wielkości foremki do tarty o średnicy 26 cm.




Komentarze