Aglio olio ze szparagami


Aglio olio jest wspaniałą propozycją dla wszystkich, którzy cenią sobie prostotę, jakość składników i ekspresowe przygotowanie. Aromatyczny i pełen smaku makaron, przygotowany za pomocą składników, które najczęściej posiadamy w domu – oliwa, czosnek, chilli, pietruszka to główne gwiazdy, a oliwa i czosnek wiodą tu prym – nie bójcie się dać sporego chlustu oliwy i sporej ilości czosnku. 

Dzisiejsza propozycja podrasowana jest dodatkowo szparagami – uważam, że to godny towarzysz! 

Makaron słoneczny jak słoneczna Italia <3


  Produkty (porcja dla 2 os.) 

  • 250 g makaronu spaghetti
  • pół pęczka szparagów
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka chilli lub suszone płatki chilli
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • garść niedbale poszatkowanej pietruszki (opcjonalnie)
  • łyżka startego parmezanu/płatki drożdżowe (opcjonalnie)

  Przygotowanie (15/20 minut)

W dużym garnku nastawiamy wodę na makaron – należy porządnie ją osolić kiedy zacznie się gotować. Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki – łapiemy za końcówkę szparaga, sama ułamie się ona w miejscu od którego jest zdrewniała. Szparagi tniemy w ok. 2 cm plastry zostawiając niepocięte główki. Podsmażamy na oliwie z dodatkiem skórki z cytryny, soli i pieprzu.

Pod koniec czasu gotowania makaronu na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, powinna ona zakrywać całe dno patelni – nie żałujcie! Przez ok 1-2 min podsmażamy pokrojony w plastry lub drobno poszatkowany czosnek i pocięta w paski ostrą papryczkę (z wykrojonymi wcześniej pestkami). WAŻNE! czosnek nie może zbrązowieć na patelni

Do podsmażonych warzyw dodajemy sporą szczyptę soli i pieprzu, dorzucamy ugotowany makaron, podsmażone szparagi i dokładnie mieszamy nie wyłączając patelni. Na koniec posypujemy poszatkowaną pietruszką. Po wyłożeniu na talerze można dodatkowo posypać starym parmezanem lub płatkami drożdżowymi.  



Komentarze