Makaron z pesto ze szparagów i bazylii

Czy już pisałam o tym, że szparagi są cudownością wiosny? Chyba tak...ale nie zaszkodzi powtórzyć.

Nie dam więc im spokoju dopóki jeszcze są łatwo dostępne😊  wiele osób „boi” się ich nie wiedząc jak je przygotować, a tak naprawdę im prościej tym lepiej – czosnek, cytryna i oliwa to dobrzy kumple szparagów. 

Moja kolejna propozycja to kremowe, delikatne pesto bazyliowo szparagowe, dodatek podsmażonych pomidorków dodaje kopa i podkręca smak całości. Szybkie danie – podczas gotowania makaronu przygotujecie pesto i resztę dodatków, a potem już tylko przyjemność z jedzenia! 😊


  Produkty (porcja dla 2 os.) 

  • 1 pęczek szparagów
  • duża garść świeżych liści bazylii
  • 1 łyżka uprażonych na patelni ziaren słonecznika
  • 1 duży (!) ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka parmezanu lub płatków drożdżowych
  • pół łyżeczki skórki z cytryny
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych
  • ok. 200 g makaronu (u mnie tagliatelle)
  • suszony tymianek i oregano
  • sól, pieprz

  Przygotowanie (30 minut)

Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki – łapiemy za końcówkę szparaga, sama ułamie się ona w miejscu od którego jest zdrewniała. Szparagi tniemy w ok. 2 cm plastry zostawiając niepocięte główki. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno szatkujemy i dzielimy na 3 części (będziemy korzystać po 1/3 do dalszych etapów przygotowania). Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół.

W dużym garnku nastawiamy wodę na makaron – należy porządnie ją osolić kiedy zacznie się gotować. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Pesto: na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pocięte końcówki szparagów (bez główek),  1/3 przeciśniętego czosnku, smażymy ok 2 min, następnie dolewamy ok. ¼ szklanki wody. Dusimy szparagi ok. 5 min. Do wąskiego naczynia (np. słoika czy kubka do blendowania) wrzucamy liście bazylii, uprażone ziarna słonecznika, kolejna 1/3 przeciśniętego czosnku, ok. 2 łyżki soku z cytryny, spora szczyptę soli i pieprzu oraz uduszone szparagi. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji pesto - w razie potrzeby dolewamy wody z gotowania makaronu. Na koniec dodajemy parmezan lub płatki drożdżowe i jeszcze raz chwile blendujemy do połączenia się składników. W razie potrzeby doprawiamy sokiem z cytryny/solą/pieprzem.

Dodatki: Na patelni na której dusiły się szparagi rozgrzewamy ponownie odrobinę oliwy, dodajemy główki szparagów, ostatnia część czosnku oraz skórkę z cytryny, doprawiamy szczypta soli i pieprzu i smażymy ok. 3 min. W miedzy czasie na drugiej patelni układamy pokrojone pomidorki koktajlowe, posypujemy tymiankiem, oregano, solą oraz pieprzem, polewamy lekko oliwa i smażymy również ok. 3 min na średnim ogniu tak by pomidorki lekko się podsmażyły ale nie rozpadły.

Podanie: Makaron odlewamy i dodajemy do niego pesto, mieszamy by pesto dokładnie oblepiło cały makaron. Przekładamy makaron na talerz, układamy podsmażone główki szparagów i pomidorki. Opcjonalnie można dodatkowo posypać parmezanem lub płatkami drożdżowymi.





Komentarze