Czy już pisałam o tym, że szparagi są cudownością wiosny? Chyba tak...ale nie zaszkodzi powtórzyć.
Nie dam więc im spokoju dopóki jeszcze są łatwo dostępne😊 wiele osób „boi” się ich nie wiedząc jak je przygotować, a tak naprawdę im prościej tym lepiej – czosnek, cytryna i oliwa to dobrzy kumple szparagów.
Moja kolejna propozycja to kremowe, delikatne pesto bazyliowo szparagowe,
dodatek podsmażonych pomidorków dodaje kopa i podkręca smak całości. Szybkie danie – podczas gotowania makaronu przygotujecie pesto i resztę dodatków, a
potem już tylko przyjemność z jedzenia! 😊
Produkty (porcja dla 2 os.)
- 1 pęczek szparagów
- duża garść świeżych liści bazylii
- 1 łyżka uprażonych na patelni ziaren słonecznika
- 1 duży (!) ząbek czosnku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka parmezanu lub płatków drożdżowych
- pół łyżeczki skórki z cytryny
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- ok. 200 g makaronu (u mnie tagliatelle)
- suszony tymianek i oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie (30 minut)
Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki – łapiemy za końcówkę szparaga, sama ułamie się ona w miejscu od którego jest zdrewniała. Szparagi tniemy w ok. 2 cm plastry zostawiając niepocięte główki. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno szatkujemy i dzielimy na 3 części (będziemy korzystać po 1/3 do dalszych etapów przygotowania). Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół.
W dużym garnku nastawiamy wodę na makaron – należy porządnie ją osolić kiedy zacznie się gotować. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pesto: na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pocięte końcówki szparagów (bez główek), 1/3 przeciśniętego czosnku, smażymy ok 2 min, następnie dolewamy ok. ¼ szklanki wody. Dusimy szparagi ok. 5 min. Do wąskiego naczynia (np. słoika czy kubka do blendowania) wrzucamy liście bazylii, uprażone ziarna słonecznika, kolejna 1/3 przeciśniętego czosnku, ok. 2 łyżki soku z cytryny, spora szczyptę soli i pieprzu oraz uduszone szparagi. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji pesto - w razie potrzeby dolewamy wody z gotowania makaronu. Na koniec dodajemy parmezan lub płatki drożdżowe i jeszcze raz chwile blendujemy do połączenia się składników. W razie potrzeby doprawiamy sokiem z cytryny/solą/pieprzem.
Dodatki: Na patelni na której dusiły się szparagi rozgrzewamy ponownie odrobinę oliwy, dodajemy główki szparagów, ostatnia część czosnku oraz skórkę z cytryny, doprawiamy szczypta soli i pieprzu i smażymy ok. 3 min. W miedzy czasie na drugiej patelni układamy pokrojone pomidorki koktajlowe, posypujemy tymiankiem, oregano, solą oraz pieprzem, polewamy lekko oliwa i smażymy również ok. 3 min na średnim ogniu tak by pomidorki lekko się podsmażyły ale nie rozpadły.
Podanie: Makaron odlewamy i dodajemy do niego pesto, mieszamy by
pesto dokładnie oblepiło cały makaron. Przekładamy makaron na talerz, układamy
podsmażone główki szparagów i pomidorki. Opcjonalnie można dodatkowo posypać
parmezanem lub płatkami drożdżowymi.
Komentarze
Prześlij komentarz