Niezwykle chrupiące (za sprawą ciasta filo) pierożki, które idealnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do sałatki.
Ciasto filo nie jest zbyt popularne w Polsce ale możecie je znaleźć w większych supermarketach zaraz obok ciasta francuskiego. W języku grecki „phyllo” oznacza „liść” – i rzeczywiście ciasto jest cieniutkie jak listek. Więcej niż z Grecją ma wspólnego z Turcją – to tam powstała technika jego przygotowywania.
Dlatego też proponuję je w formie pierożków z nadzieniem zbliżonym do kuchni Europy południowo – wschodniej, aromatyczny za sprawą przypraw.
Produkty (porcja dla 2 os.)
Nadzienie:
- ¾ szklanki czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów (krojone lub całe)
- 1 cebula biała lub czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka pasty harrira (opcjonalnie)
- Przyprawy - u mnie mieszanka tajine, którą można zastąpić:
- ½ łyżeczki słodkiej papryki, ostrej papryki, kurkumy, zmielonych ziaren kolendry, mielonego kminku
- ¼ cynamonu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- ciasto filo (do kupienia np. w dużych supermarketach)
- olej
- pieprz ziołowy (opcjonalnie)
- sezam, czarnuszka
Przygotowanie (35 minut)
Nadzienie:
Na dużej patelni przez 3-4 min podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę i poszatkowany czosnek.
Dodajemy pomidory i wsypujemy soczewicę, dokładnie mieszamy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok.10 min aż soczewica zmięknie – w razie potrzeby jeśli soczewica będzie nadal twarda i wchłonie cały sok z pomidorów, dolewamy niewielką ilość wody.
Do miękkiej soczewicy dodajemy pastę harrira, przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
Zawijanie:
Z ciasta filo rozdzielamy jeden arkusz, smarujemy go delikatnie oliwą, posypujemy lekko pieprzem ziołowym i układamy na nim drugi arkusz. Przecinamy ciasto na paski (ok. 10 cm grubości) – jak na zdjęciu poniżej. U góry ciasta układamy czubata łyżkę nadzienia i zwijamy ciasto wzdłuż boków by utworzyło trójkąt (zdjęcie), w razie potrzeby boki smarujemy olejem. Zawinięte pierożki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy górę olejem, posypujemy sezamem i czarnuszką.
Pieczemy przez ok 8-10 min aż pierożki będą rumiane. Można dodatkowo podać z jogurtem z dodatkiem mięty i skórki z cytryny.
Komentarze
Prześlij komentarz