Risotto z pieczonymi pomidorami


Risotto zazwyczaj kojarzy nam się z daniem, które trzeba przygotowywać godzinami i stać przy nim, ciągle mieszając, prawie do wyrobienia niezłego bicka albo przynajmniej bólu nadgarstka!

Nic bardziej mylnego...chciałabym nieco odczarować to danie bo mając gotowy bulion, risotto przygotujemy w ok. 30 min, a możliwości smakowe samego dania są niezliczone np. risotto grzybowe, dyniowe, ze szparagami czy tez z pomidorami. To ostatnie jest moja dzisiejsza propozycja czyli risotto z pieczonymi pomidorami podlane aromatycznym  sokiem, jaki wytwarza się podczas pieczenia pomidorów, z dodatkiem ziół i czosnku ❤ do przygotowania warto sięgać po dojrzałe, aromatyczne pomidory np. malinowe. 


  Produkty (porcja dla 2 os.)

  • 4  duże dojrzałe pomidory
  • 1 główka czosnku
  • zioła (najlepiej świeże): tymianek, rozmaryn
  • 0,75 – 1 l bulionu warzywnego (dla leniuchów z kostki)
  • 1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
  • ¾ szklanki białego wina
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 cebula
  • 2 pałki selera naciowego (opcjonalnie)
  • 4 łyżki starego parmezanu lub płatków drożdżowych
  • oliwa
  • sól, pieprz

  Przygotowanie (35 minut)

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st., najlepiej w opcji termoobieg + górna grzałka (grill).

Z pomidorów delikatnie wydrążamy gniazda i układamy dziurami do dna naczynia do pieczenia. Pomiędzy pomidory wkładamy główkę czosnku, posypujemy pomidory tymiankiem, rozmarynem, pieprzem oraz spora szczypta soli. Polewamy 1 łyżką oliwy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min, aż góra pomidorów lekko się przypiecze.

W miedzy czasie cebulę i seler naciowy kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie do lekkiego zeszklenia. Do warzyw dodajemy szklankę ryżu i smażymy ok. 2 min, dodajemy skórkę z cytryny, dolewamy wino i mieszamy (alkohol wyparuje). Po wchłonięciu wina, dodajemy partiami bulion i co jakiś czas mieszamy. Ryż powinien dusić się na małym ogniu. Powtarzamy proces aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie miękki i kremowy – zajmie to ok 20 min. Po dodaniu ostatniej partii bulionu, dodajemy starty parmezan/płatki drożdżowe, doprawiamy ew. solą i pieprzem i mieszamy. 
Risotto wykładamy na talerz, na środku robimy wgłębianie by ułożyć w nim pomidory, polewamy sosem powstałym podczas pieczenia pomidorów i wyciskamy miękkie upieczone ząbki czosnku (maja mnóstwo smaku, a przy tym są łagodniejsze niż surowy czosnek, warto spróbować!). 




Komentarze