Risotto zazwyczaj kojarzy nam się z daniem, które trzeba
przygotowywać godzinami i stać przy nim, ciągle mieszając, prawie do wyrobienia
niezłego bicka albo przynajmniej bólu nadgarstka!
Nic bardziej mylnego...chciałabym nieco odczarować to danie
bo mając gotowy bulion, risotto przygotujemy w ok. 30 min, a możliwości smakowe
samego dania są niezliczone np. risotto grzybowe, dyniowe, ze szparagami czy
tez z pomidorami. To ostatnie jest moja dzisiejsza propozycja czyli risotto z
pieczonymi pomidorami podlane aromatycznym sokiem, jaki wytwarza się
podczas pieczenia pomidorów, z dodatkiem ziół i czosnku ❤ do
przygotowania warto sięgać po dojrzałe, aromatyczne pomidory np. malinowe.
Produkty (porcja dla 2 os.)
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 1 główka czosnku
- zioła (najlepiej świeże): tymianek, rozmaryn
- 0,75 – 1 l bulionu warzywnego (dla leniuchów z kostki)
- 1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
- ¾ szklanki białego wina
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 1 cebula
- 2 pałki selera naciowego (opcjonalnie)
- 4 łyżki starego parmezanu lub płatków drożdżowych
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie (35 minut)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st., najlepiej w
opcji termoobieg + górna grzałka (grill).
Z pomidorów delikatnie wydrążamy gniazda i układamy
dziurami do dna naczynia do pieczenia. Pomiędzy pomidory wkładamy główkę
czosnku, posypujemy pomidory tymiankiem, rozmarynem, pieprzem oraz spora
szczypta soli. Polewamy 1 łyżką oliwy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.
30 min, aż góra pomidorów lekko się przypiecze.
W miedzy czasie cebulę i seler naciowy kroimy w
kostkę, podsmażamy na oliwie do lekkiego zeszklenia. Do warzyw dodajemy
szklankę ryżu i smażymy ok. 2 min, dodajemy skórkę z cytryny, dolewamy wino i
mieszamy (alkohol wyparuje). Po wchłonięciu wina, dodajemy partiami bulion i co
jakiś czas mieszamy. Ryż powinien dusić się na małym ogniu. Powtarzamy proces
aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie miękki i kremowy – zajmie to ok 20
min. Po dodaniu ostatniej partii bulionu, dodajemy starty parmezan/płatki drożdżowe, doprawiamy ew. solą i pieprzem
i mieszamy.
Risotto wykładamy na talerz, na środku robimy wgłębianie by ułożyć
w nim pomidory, polewamy sosem powstałym podczas pieczenia pomidorów i
wyciskamy miękkie upieczone ząbki czosnku (maja mnóstwo smaku, a przy tym są
łagodniejsze niż surowy czosnek, warto spróbować!).
Komentarze
Prześlij komentarz