Sałatka z grillowanymi morelami


Sałatka, która samym swoim wyglądem przywodzi na myśl ciepłe lato, świetnie sprawdzi się w gorące dni kiedy apetyt nieco spada i mamy ochotę na coś lekkiego. To również dobra propozycja do wykorzystania w sezonie grillowym, połączenie moreli z warzywami na pewno będzie świetną odmianą do klasycznych sałatek i zaskoczy nie jednego towarzysza grilla.

Zostając przy grillowym klimacie, sałatkę polecam z dodatkiem sera halloumi. Jednak świetnie sprawdzi się również z poszarpaną mozzarellą, serem kozim czy w wersji wegańskiej z tofu alla feta.


Produkty

  • 1 paczka mixu sałat z rukolą
  • 6 moreli
  • 6 rzodkiewek
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 średniej wielkości pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • pół papryki czerwonej
  • 150 g (ok. pół opakowania) sera halloumi/ 1 kulka mozzarelli/vegan feta
  • tymianek (najlepiej świeży)

sos: 

  • 2-3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • spora szczypta soli i pieprzu
  • zioła (u mnie świeże) –  kilka listków mięty, oregano, tymianku

Przygotowanie (15/20 minut)

Morele przekrajamy na pół i usuwamy pestkę, na rozgrzanej patelni grillowej (jeśli posiadamy) lub zwykłej układamy morele, dodajemy kilka gałązek tymianku (lub posypujemy sporą szczyptą suszonego) i polewamy odrobiną oliwy. Smażymy z 2 stron aż owoce widocznie się zarumienią.

Ser halloumi tniemy w plastry i grillujemy na mocno podgrzanej, suchej patelni (tej samej, na której smażyliśmy morele) z dwóch stron. Jeśli używamy mozzarelli – szarpiemy na kawałki.

Warzyw dowolnie tniemy np. rzodkiewki przecinamy na pół, ogórka tniemy w plasterki, paprykę w paski, pomidora w większe kawałki.

Sos: zioła drobno szatkujemy, wszystkie składniki sosu łączymy.

Składniki sałatki układamy na dużym talerzu lub w dużej misce, polewamy sosem i wcinamy!






Komentarze