Sałatka, która samym swoim wyglądem przywodzi na myśl ciepłe lato, świetnie sprawdzi się w gorące dni kiedy apetyt nieco spada i mamy ochotę na coś lekkiego. To również dobra propozycja do wykorzystania w sezonie grillowym, połączenie moreli z warzywami na pewno będzie świetną odmianą do klasycznych sałatek i zaskoczy nie jednego towarzysza grilla.
Zostając przy grillowym klimacie, sałatkę polecam z
dodatkiem sera halloumi. Jednak świetnie sprawdzi się również z poszarpaną mozzarellą,
serem kozim czy w wersji wegańskiej z tofu alla feta.
Produkty
- 1 paczka mixu sałat z rukolą
- 6 moreli
- 6 rzodkiewek
- 1 ogórek gruntowy
- 1 średniej wielkości pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
- pół papryki czerwonej
- 150 g (ok. pół opakowania) sera halloumi/ 1 kulka mozzarelli/vegan feta
- tymianek (najlepiej świeży)
sos:
- 2-3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soku z cytryny
- spora szczypta soli i pieprzu
- zioła (u mnie świeże) – kilka listków mięty, oregano, tymianku
Przygotowanie (15/20 minut)
Morele przekrajamy na pół i usuwamy pestkę, na rozgrzanej patelni grillowej (jeśli posiadamy) lub zwykłej układamy morele, dodajemy kilka gałązek tymianku (lub posypujemy sporą szczyptą suszonego) i polewamy odrobiną oliwy. Smażymy z 2 stron aż owoce widocznie się zarumienią.
Ser halloumi tniemy w plastry i grillujemy na mocno podgrzanej, suchej patelni (tej samej, na której smażyliśmy morele) z dwóch stron. Jeśli używamy mozzarelli – szarpiemy na kawałki.
Warzyw dowolnie tniemy np. rzodkiewki przecinamy na pół, ogórka tniemy w plasterki, paprykę w paski, pomidora w większe kawałki.
Sos: zioła drobno szatkujemy, wszystkie składniki sosu łączymy.
Składniki sałatki układamy na dużym talerzu lub w
dużej misce, polewamy sosem i wcinamy!
Komentarze
Prześlij komentarz