Zuppa toscana to oryginalnie zupa składająca się głównie z warzyw np. jarmużu, cukinii, selera, ziemniaków, czosnku podawana z oliwą z oliwek i opiekanym toskańskim chlebem – jednym słowem pyszotka ale wersja, którą znajdziecie poniżej jest nawet PYSZOTĄ 😉 Jest to nieco zmieniona wersja zupy toskańskiej popularna szczególnie w Stanach za sprawą sieci włoskich restauracji Olive Garden.
Poza warzywami jak w klasycznej wersji, znajduje się tam również śmietanka, sprawiająca że zupa jest niezwykle delikatna i kremowa oraz włoska pikantna kiełbasa – u mnie wege „mięso” mielone.
Ponownie jak to z Włochami – proste składniki i pyszne
smaki. Spróbujcie!
Produkty (porcja dla 2 os.)
- ok. 0,75 l bulionu warzywnego (dla leniuchów - z kostki)
- wegetariańskie „mięso” mielone/kiełbaski (u mnie „mielone” z firmy Dobra Kaloria, do kupienia np. w Lidlu)
- 200/250 ml śmietanki 30% lub śmietanki sojowej (wer. vegan)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 2 spore garści jarmużu
- płatki chilli/ ostra papryka
- sól, pieprz
- parmezan (opcjonalnie)
Przygotowanie (35 minut)
Przygotowujemy wszystkie składniki : cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno szatkujemy, ziemniaki kroimy w plastry – jeśli są młode, nie trzeba ich obierać.
W garnku rozgrzewamy ok. 1 łyżkę oliwy, smażymy cebulę do lekkiego zeszklenia, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze ok. 1 min, dodajemy pokrojone ziemniaki i wszystko dokładnie mieszamy. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 min aż ziemniaki zmiękną, po tym czasie dolewamy śmietankę i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli. Do zupy dodajemy jarmuż i gotujemy jeszcze ok 2-3 min aby jarmuż delikatnie zmiękł. W między czasie na oddzielnej patelni smażymy „mięso”, jeśli korzystamy z kiełbasek to należy je wcześniej rozdrobnić.
Zupę wlewamy do miseczek i dodajemy usmażone „mięso”. Można dodatkowo posypać startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz