Ziemniak to moim zdaniem warzywo, na którym z braku laku spokojnie można przetrwać tygodnie i to w dobrym stylu! Doskonale sprawdzi się jako główny składnik posiłków, codziennie można przygotowywać i podawać inne jego odsłony – placki, frytki, puree, „ser” z ziemniaka, sałatki ziemniaczane, kopytka no i w końcu – PIECZONE (na różne sposoby).
Dziś w menu duże pieczone ziemniaki, które niektórym mogą kojarzyć się z dawnymi, słynnymi szczególnie na wsiach ziemniakami z parnika. Można je nadziewać na przeróżne sposoby, ja proponuję wykorzystanie buraka oraz szpinaku, czyli dwóch warzyw bogatych witaminy i o korzystnych właściwościach zdrowotnych.
Coraz więcej lokali (m.in. warszawskie „Groole”) korzysta z
takiego pomysłu serwując i posiadając w swojej ofercie tylko takie ziemniaki, nadziane
na kilkanaście sposobów. Cieszy się to sporym powodzeniem, efektowanie podane nacieszą
nie tylko głodne brzuchy ale również i oczy.
Produkty (porcja dla 2 os.)
- 4 jak największe ziemniaki
- 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)
Pesto z buraka:
- 4 małe (ale nie malutkie) buraki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki orzechów włoskich lub ziemnych
- ok. 1 łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki tymianku
- ¼ łyżeczki rozmarynu (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- oliwa
Nadzienie ze szpinakiem:
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- dwie spore garści szpinaku
- 100 g sera feta (ale feta! nie sera solankowego np. Favita)
- sól, pieprz
Przygotowanie (ok. 40 min)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st.
W małej miseczce łączymy ok. 4 łyżki oliwy, poszatkowany lub przeciśniety przez praskę czosnek, zioła, sporą szczyptę soli i pieprzu. Buraki obieramy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy mieszanką z oliwą i mieszamy (by buraki całe pokryły się oliwą). Przykrywamy pokrywką lub folią i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 20/30 min aż buraki zmiękną (mogą być al dente).
W tym czasie dokładnie myjemy ziemniaki. Przygotowujemy kolejne naczynie lub obwijamy każdego ziemniaka papierem do pieczenia/ folią, wcześniej polewając kilkoma kroplami oliwy i lekko oprószając solą. Wstawiamy do pieczenia na ok. 30 min (aż będą miękkie – dziubiemy nożem by sprawdzić).
Pesto z buraka
Upieczone buraki studzimy. Ziarna słonecznika oraz orzechy prażymy na suchej patelni. Buraki oraz resztę składników pesto tj. ziarna, orzechy, czosnek, sok z cytryny, sporą szczyptę soli oraz szczyptę pieprzu wrzucamy do blendera lub do kielicha/słoika jeśli używamy blendera typu żyrafa. Blendujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej soli czy soku z cytryny.
Nadzienie ze szpinakiem
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno szatkujemy lub przeciskamy przez praskę. Podsmażamy warzywa ok. 3 min. Dodajemy szpinak (można nieco poszarpać), mieszamy by nieco zmiękł. Fetę kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na patelnię ze szpinakiem, dokładnie mieszamy, dodajemy szczyptę pieprzu i w razie konieczności soli.
Nadziewanie ziemniaka
Gorącego upieczonego ziemniaka przecinamy prawie na pół, tak
by powstała łudeczka. Środek posypujemy startym parmezanem (opcjonalnie) i
posypujemy szczyptą soli. Nadkładamy do środka nadzienie i posypujemy np.
ziarnami słonecznika/pietruszką/czarnuszką.
Komentarze
Prześlij komentarz