Duże pieczone ziemniaki z dwoma nadzieniami - pesto z buraka i szpinakiem

Ziemniak to moim zdaniem warzywo, na którym z braku laku spokojnie można przetrwać tygodnie i to w dobrym stylu! Doskonale sprawdzi się jako główny składnik posiłków, codziennie można przygotowywać i podawać inne jego odsłony – placki, frytki, puree, „ser” z ziemniaka, sałatki ziemniaczane, kopytka no i w końcu – PIECZONE (na różne sposoby).

Dziś w menu duże pieczone ziemniaki, które niektórym mogą kojarzyć się z dawnymi, słynnymi szczególnie na wsiach ziemniakami z parnika. Można je nadziewać na przeróżne sposoby, ja proponuję wykorzystanie buraka oraz szpinaku, czyli dwóch warzyw bogatych witaminy i o korzystnych właściwościach zdrowotnych.

Coraz więcej lokali (m.in. warszawskie „Groole”) korzysta z takiego pomysłu serwując i posiadając w swojej ofercie tylko takie ziemniaki, nadziane na kilkanaście sposobów. Cieszy się to sporym powodzeniem, efektowanie podane nacieszą nie tylko głodne brzuchy ale również i oczy. 

 Produkty (porcja dla 2 os.)

  • 4 jak największe ziemniaki
  • 3 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie)

Pesto z buraka:

  • 4 małe (ale nie malutkie) buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki orzechów włoskich lub ziemnych
  • ok. 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki rozmarynu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • oliwa

Nadzienie ze szpinakiem:

  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • dwie spore garści szpinaku
  • 100 g sera feta (ale feta! nie sera solankowego np. Favita)
  • sól, pieprz

  Przygotowanie (ok. 40 min)

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st.

W małej miseczce łączymy ok. 4 łyżki oliwy, poszatkowany lub przeciśniety przez praskę czosnek, zioła, sporą szczyptę soli i pieprzu. Buraki obieramy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy mieszanką z oliwą i mieszamy (by buraki całe pokryły się oliwą). Przykrywamy pokrywką lub folią i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 20/30 min aż buraki zmiękną (mogą być al dente).

W tym czasie dokładnie myjemy ziemniaki. Przygotowujemy kolejne naczynie lub obwijamy każdego ziemniaka papierem do pieczenia/ folią, wcześniej polewając kilkoma kroplami oliwy i lekko oprószając solą. Wstawiamy do pieczenia na ok. 30 min (aż będą miękkie – dziubiemy nożem by sprawdzić).

Pesto z buraka

Upieczone buraki studzimy. Ziarna słonecznika oraz orzechy prażymy na suchej patelni. Buraki oraz resztę składników pesto tj. ziarna, orzechy, czosnek, sok z cytryny, sporą szczyptę soli oraz szczyptę pieprzu wrzucamy do blendera lub do kielicha/słoika jeśli używamy blendera typu żyrafa. Blendujemy, w razie potrzeby dodajemy więcej soli czy soku z cytryny.

Nadzienie ze szpinakiem

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno szatkujemy lub przeciskamy przez praskę. Podsmażamy warzywa ok. 3 min. Dodajemy szpinak (można nieco poszarpać), mieszamy by nieco zmiękł. Fetę kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na patelnię ze szpinakiem, dokładnie mieszamy, dodajemy szczyptę pieprzu i w razie konieczności soli.

Nadziewanie ziemniaka

Gorącego upieczonego ziemniaka przecinamy prawie na pół, tak by powstała łudeczka. Środek posypujemy startym parmezanem (opcjonalnie) i posypujemy szczyptą soli. Nadkładamy do środka nadzienie i posypujemy np. ziarnami słonecznika/pietruszką/czarnuszką.

Komentarze