Ruloniki z ciasta filo ze szparagami i bezmięsnym boczkiem

Pysznie, prosto i bez ceregieli!

Te „zawijańce” świetnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska do zabrania ze sobą gdziekolwiek chcemy podążać (praca, piknik, wyjazd).  Z kilku dobrych składników, powstaje nie byle jaki efekt końcowy! 


Produkty (porcja na ok. 6 sztuk)

  • 2 cienkie arkusze ciasta filo
  • 6 szparagów
  • ok. 6 łyżek startego parmezanu lub innego sera
  • 6 plastrów boczku (Bezmięsny mięsny)
  • pół łyżeczki skórki z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie (20 minut)

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C

Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki, smażymy ok. 3-4 min na rozgrzanej oliwie z dodatkiem czosnku, skórki z cytryny, soli i pieprzu.

Z ciasta filo rozdzielamy jeden arkusz, smarujemy go delikatnie oliwą, układamy na nim drugi arkusz. Przecinamy ciasto wzdłuż na 3 paski ok. 10 cm grubości (jak na zdjęciu poniżej) i przecinamy je na pół by otrzymać 6 równych kawałków. Szparaga obwijamy boczkiem, kładziemy na ciasto, obok posypujemy parmezanem i zwijamy w rulonik. Górę zwiniętego ciasta smarujemy oliwą i (opcjonalnie) posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 10 min aż ciasto będzie rumiane.

Komentarze