Pysznie, prosto i bez ceregieli!
Te „zawijańce” świetnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska do zabrania ze sobą gdziekolwiek chcemy podążać (praca, piknik, wyjazd). Z kilku dobrych składników, powstaje nie byle jaki efekt końcowy!
Produkty (porcja na ok. 6 sztuk)
- 2 cienkie arkusze ciasta filo
- 6 szparagów
- ok. 6 łyżek startego parmezanu lub innego sera
- 6 plastrów boczku (Bezmięsny mięsny)
- pół łyżeczki skórki z cytryny
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
Ze szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki, smażymy ok. 3-4 min na rozgrzanej oliwie z dodatkiem czosnku, skórki z cytryny, soli i pieprzu.
Z ciasta filo rozdzielamy jeden arkusz, smarujemy go delikatnie oliwą, układamy
na nim drugi arkusz. Przecinamy ciasto wzdłuż na 3 paski ok. 10 cm
grubości (jak na zdjęciu poniżej) i przecinamy je na pół by otrzymać 6 równych kawałków. Szparaga obwijamy boczkiem, kładziemy na ciasto, obok posypujemy parmezanem i
zwijamy w rulonik. Górę zwiniętego ciasta smarujemy oliwą i (opcjonalnie)
posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 10 min aż ciasto będzie rumiane.
Komentarze
Prześlij komentarz