Sałatka makaronowa idealna na lunch, łatwa do zabrania ze sobą do pracy czy na piknik. Delikatnie pikantna za sprawą sosu chilli, kremowa i sycąca za sprawą sosu orzechowego i chrupiąca za sprawą świeżych warzyw.
Do sałatki można dodatkowo dodać podsmażone tofu, kolendrę czy pietruszkę oraz modyfikować rodzaj warzyw.
Produkty ( porcja dla 2 os.)
- 150 g makaronu soba lub np. typu noodle
- pół papryki czerwonej/żółtej
- garść poszatkowanej czerwonej kapusty
- ok. 5 rzodkiewek
- 1 łyżeczka sezamu
- 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
- papryczka chilli (opcjonalnie)
Sos orzechowy
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka miodu lub cukru
- 1 poszatkowany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sosu chilli/ sosu sriracha lub ¼ łyżeczki chilli
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – soba ok. 3 min we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą by go ostudzić.
Przygotowujemy warzywa – paprykę tniemy w paski, rzodkiewkę w plasterki, kapustę drobno szatkujemy. Orzeszki ziemne kruszymy. Papryczkę chilli tniemy w cienkie plasterki.
Sos: w małej miseczce mieszamy wszystkie składniki. Do sosu warto użyć gorącej wody ponieważ ułatwia ona rozmieszanie masła orzechowego.
Makaron i warzywa łączymy w dużej misce, wlewamy sos i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy sezamem/orzeszkami, pietruszką/kolendrą i papryczką chilli.
Komentarze
Prześlij komentarz