Sałatka z makaronem soba i sosem orzechowym

Sałatka makaronowa idealna na lunch, łatwa do zabrania ze sobą do pracy czy na piknik. Delikatnie pikantna za sprawą sosu chilli, kremowa i sycąca za sprawą sosu orzechowego i chrupiąca za sprawą świeżych warzyw.

Do sałatki można dodatkowo dodać podsmażone tofu, kolendrę czy pietruszkę oraz modyfikować rodzaj warzyw.


  Produkty ( porcja dla 2 os.)

  • 150 g makaronu soba lub np. typu noodle
  • pół papryki czerwonej/żółtej
  • garść poszatkowanej czerwonej kapusty
  • ok. 5 rzodkiewek
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
  • papryczka chilli (opcjonalnie)

Sos orzechowy

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka miodu lub cukru
  • 1 poszatkowany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu chilli/ sosu sriracha lub ¼ łyżeczki chilli
Przygotowanie (15 minut)

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – soba ok. 3 min we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą by go ostudzić.

Przygotowujemy warzywa – paprykę tniemy w paski, rzodkiewkę w plasterki, kapustę drobno szatkujemy. Orzeszki ziemne kruszymy. Papryczkę chilli tniemy w cienkie plasterki.

Sos: w małej miseczce mieszamy wszystkie składniki. Do sosu warto użyć gorącej wody ponieważ ułatwia ona rozmieszanie masła orzechowego.

Makaron i warzywa łączymy w dużej misce, wlewamy sos i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy sezamem/orzeszkami, pietruszką/kolendrą i papryczką chilli.  


Komentarze