Tofu w pomidorach z masłem orzechowym dopełnione mleczkiem kokosowym, które idealnie łagodzi kwaskowatość pomidorów i współgra z masłem orzechowym.
Danie sycące, które nie do końca wpisuje się w schemat lekkich dań letnich aleee hola, hola tegoroczne lato nie raz już poleciało z nami w kulki i czasem przyda się coś sycącego i rozgrzewającego, do przygarnięcia ze sobą do posiadówki pod kocem w pochmurny dzień (choć oby takich jak najmniej).
- 1 mała cebula (u mnie czerwona)
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża marchewka
- 1duża lub dwie małe kostki tofu
- 1 puszka pomidorów
- pół puszki lub mała (ok.200 ml) mleczka kokosowego
- ¼ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1/3 ostrej świeżej papryczki lub ostra papryka w proszku
- 2 łyżki masła orzechowego
- sól, pieprz
Cebulę drobno kroimy, czosnek szatkujemy lub przeciskamy przez praskę, marchewkę kroimy w plastry grubości ok 1 cm. Tofu kroimy w kostkę (dowolnej wielkości).
W garnuszku rozgrzewamy olej i podsmażamy tofu do zarumienienia, następnie wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia. W tym samym garnuszku podsmażamy cebulę z czosnkiem, do lekkiego zeszklenia. Dodajemy marchewkę i smażymy ok. 3 min, następnie mieloną kolendrę i ostrą papryczkę (jeśli świeżą to pociętą w plasterki) i podsmażamy ok. 30 sec. Zalewamy pomidorami i gotujemy ok. 10-15 min aż marchewka będzie all dente. Dodajemy mleczko kokosowe, masło orzechowe, tofu mieszamy i gotujemy ok. 5-10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub w razie potrzeby większą ilością ostrej papryczki. Posypujemy pokruszonymi orzeszkami/ostrą papryczką/kolendrą/pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz