Nie powiem, żebym znała się na grzybach ale znam się na kurkach – są pyszne!
Znam się też na risotto – tez jest pyszne! a do tego można przyrządzić je z kurkami co daje pyszne do kwadratu!
Do tego przepisu jako składnik opcjonalny dodałam grzybowy „pył” – to nic innego jak zblendowane suszone grzyby, warto zmajstrować sobie taki „pył” po jesiennych zbiorach grzybów bo wspaniale nadaje się doprawiania zup, sosów czy np. risotto.
Produkty (porcja dla 2 os.)
- 1 szklanka ryżu do risotto (arborio)
- 0,75 - 1 l bulionu (u mnie warzywny ze słoiczka Winiary – polecam dla leniuchów)
- ok. 150/200g kurek
- 1 biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki białego wina
- 2 łyżki startego parmezanu lub płatków drożdżowych
- mała gałązką rozmarynu lub szczypta suszonego rozmarynu
- oliwa
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka grzybowego „pyłku” – zmiksowane suszone grzyby (opcjonalnie)
Przygotowujemy dużą patelnię. Kurki oczyszczamy, większe
rwiemy na kawałki. Podsmażamy na maśle lub oliwie ze szczyptą soli i pieprzu
ok. 3-4 min – nie za długo by były jędrne. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę lub szatkujemy - podsmażamy na oliwie do lekkiego zeszklenia. Do warzyw dodajemy szklankę ryżu i smażymy ok. 2 min, dolewamy wino i mieszamy (alkohol wyparuje). Po wchłonięciu wina, dodajemy partiami bulion i co jakiś czas mieszamy. Ryż powinien dusić się na małym ogniu. Powtarzamy proces aż wykorzystamy cały bulion, a ryż będzie miękki i kremowy – zajmie to ok 20/25 min. Pod koniec gotowania dorzucamy gałązkę rozmarynu lub szczyptę suszonego rozmarynu. Po dodaniu ostatniej partii bulionu, dodajemy starty parmezan/płatki drożdżowe, doprawiamy ew. solą i pieprzem, grzybowym „pyłkiem”(opcjonalnie) i mieszamy. Dodajemy wcześniej podsmażone kurki i delikatnie łączymy z ryżem. Podajemy np. z dodatkiem pietruszki czy kiełków, lekko posypane startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz