Grillowane brzoskiwnie z cynamonowym twarogiem

Deser, który powoli wita już jesienne smaki i kolory – grillowana brzoskwinia, lekko skarmelizowana i kwaskowata z dodatkiem gładkiego twarogu z miodem i cynamonem, czego chrupkim akcentem są orzechy włoskie. Prosto, a jak przyjemnie.

Produkty (porcja dla 2 os.)

  • 2 brzoskwinie
  • kostka twarogu (200g)
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki lub płaska łyżeczka miodu
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • ok. 10 orzechów włoskich
Przygotowanie (ok. 15 min)

Brzoskwinie przekrajamy na pół, usuwamy pestkę. Patelnię grillową lub grilla elektrycznego mocno rozgrzewamy. Grillujemy brzoskwinie ok. 5 min z dwóch stron do uzyskania widocznego skarmelizowana (brązowe paski).

Twaróg blendujemy z dodatkiem cynamonu, miodu i ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) – jeśli jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę mleka/wody/napoju roślinnego.

Brzoskwinie układamy na talerzu, obok kładziemy gładki twaróg i posypujemy orzechami. Można dodatkowo polać odrobiną miodu. 

 

Komentarze