Deser, który powoli wita już jesienne smaki i kolory – grillowana
brzoskwinia, lekko skarmelizowana i kwaskowata z dodatkiem gładkiego twarogu z miodem i
cynamonem, czego chrupkim akcentem są orzechy włoskie. Prosto, a jak
przyjemnie.
Produkty (porcja dla 2 os.)
- 2 brzoskwinie
- kostka twarogu (200g)
- ¼ łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki lub płaska łyżeczka miodu
- kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- ok. 10 orzechów włoskich
Brzoskwinie przekrajamy na pół, usuwamy pestkę. Patelnię grillową lub grilla elektrycznego mocno rozgrzewamy. Grillujemy brzoskwinie ok. 5 min z dwóch stron do uzyskania widocznego skarmelizowana (brązowe paski).
Twaróg blendujemy z dodatkiem cynamonu, miodu i ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) – jeśli jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę mleka/wody/napoju roślinnego.
Brzoskwinie układamy na talerzu, obok kładziemy gładki twaróg i posypujemy orzechami. Można dodatkowo polać odrobiną miodu.
Komentarze
Prześlij komentarz