Letnia "sałatka" z fasolką szapragową

Danie tak letnie, że aż krzyczy z talerza – kolorami i oczywiście tym co oferuje sezon letni tj. fasolką szparagową, pomidorkami koktajlowymi i miętą. Ta ostatnia, pełni w przepisie istotną rolę więc nawet niech przez myśl nie przejdzie aby ją pominąć, mięta nadaje tu charakteru i orzeźwienia.

Dodatek chrupiącego (za sprawą obtoczenia w mące kukurydzianej) tofu wspaniale kontrastuje teksturą z delikatnymi pomidorkami i fasolką. A w dodatku danie jest bardzo szybkie – rach, ciach i na talerzu.

Produkty (porcja dla 2 os.)

  • 1 spora garść fasolki szparagowej żółtej
  • 1spora garść fasolki szparagowej zielonej
  • 1 kostka tofu
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej (opcjonalnie ale warto)
  • ok. 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku (lub 1 duży)
  • pół ostrej papryczki chilli
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 garść mięty (!)
  • kilka listków bazylii (opcjonalnie)
  • kilka kropli oleju sezamowego (opcjonalnie)
Przygotowanie (ok. 20 min)

Fasolkę zieloną i żółtą gotujemy razem w osolonej wodzie (wrzucamy na wrzątek) ok. 6 min, aż będzie all dente. Odsączamy.

W międzyczasie tofu szarpiemy na kawałki, do miseczki wsypujemy mąkę kukurydzianą i obtaczamy tofu aby było całe pokryte mąką (wersja bez mąki- tylko szarpiemy tofu). Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, chilli kroimy w plastry, czosnek szatkujemy lub przeciskamy przez praskę.

Na dużej patelni rozgrzewamy sporo oliwy, smażymy tofu aż będzie złociste i chrupiące(bez mąki tylko złociste i tu ten minus). Zdejmujemy tofu na talerz i na tej samej patelni podsmażamy czosnek i ostrą papryczkę chilli, dodajemy pomidorki i smażymy ok. 1,5 min. Dodajemy fasolkę, sos sojowy, połowę mięty (poszarpanej), dokładnie mieszamy i smażymy ok. 2 min. Na sam koniec dodajemy usmażone tofu (by wcześniej nie zmiękło) i mieszamy. Szybko wykładamy na talerz, posypujemy resztą mięty, bazylia (opc.) i skrapiamy olejem sezamowym (opc.).

P.S. Jeśli ma to być danie do pracy, lepiej tofu i część mięty przełożyć do oddzielnego pojemnika i dodać przed jedzeniem.


Komentarze