Pieczona czerwona kapusta z „pesto” pietruszkowym

Hokus pokus, trele morele oto czerwona kapusta w nieco innym, subtelniejszym wydaniu niż znana dobrze modra kapusta czy surówka z czerwonej kapusty.

Świetnie sprawdzi się jako niecodzienny dodatek do codziennego (i niedzielnego) obiadu. „Pesto” pietruszkowe doskonale dopełnia smak kontrastując z nieco słodkawą pieczoną kapustą. 

Produkty (porcja dla ok. 3 os.)

  • 1 mała czerwona kapusta
  • duża garść natki pietruszki/ 1 pęczek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu winnego ew. cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie (ok. 20 min)

Piekarnik rozgrzewamy do 180/200 st.

Kapustę kroimy na plastry ok. 1,5-2 cm zaczynając od czubka (góry). Rozkładamy plastry na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko polaną oliwą. Skrapiamy kapustę oliwą, posypujemy solą i pieprzem i pieczemy ok 10-15 min. 

W trakcie pieczenia – pietruszkę bardzo drobno szatkujemy/lekko blendujemy/rozcieramy w moździerzu i łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem winnym (lub cytryną) ok. łyżką oliwy, szczyptą soli oraz pieprzu. Rozkładamy „pesto” pietruszkowe na upieczone plastry kapusty. W razie potrzeby posypujemy jeszcze szczyptą soli.

 

 

Komentarze