Po przerwie związanej z perturbacjami pandemicznymi i „dziwną” panującą aurą, wracam z jesiennym przepisem na sałatkę z sezonowymi warzywami – obecnie na tapecie dynia i burak a jako dodatek ciecierzyca, która w tej wersji smakuje trochę jak chipsy (nie kłamię!).
Warzywa łatwo dostępne, tanie a zarazem smaczne i zdrowe!
Miąższ dyni jest bogatym źródłem białka i błonnika, zawiera przy tym nieznaczne ilości węglowodanów i tłuszczu, dzięki czemu jest niskokaloryczny, a zarazem zawiera dużą ilość witamin i minerałów m.in wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, a przede wszystkim cynk (obecnie mocno zachwalany w walce z wirusami). Buraki natomiast oprócz równie zacnej ilości witamin m.in wzmacniają odporność organizmu na choroby wywołane wirusami – co też się obecnie przyda! Niepozorny burak może pomóc również zwalczyć stres, bezsenność czy depresję.
Jeśli to Was nie zachęca to w tym przepisie oprócz przygotowania smacznej sałatki, możecie "upiec dwie pieczenie na jednym ogniu" i przy okazji piekarnikiem rozgrzać nieco mieszkanie podczas tych jesiennych chłodów!
Produkty (porcja dla 2 os.)
- 1 opakowanie mixu sałat – u mnie z liśmi buraka, rukolą
- ¼ dyni
- 2 buraki
- 1 ząbek czosnku
- pół puszki ciecierzycy
- po ¼ łyżeczki wędzonej, słodkiej i ostrej papryki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ¼ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżka soku z cytryny lub pół łyżeczki octu winnego
- ok. 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie (ok. 35/40 min)
Piekarnik rozgrzewamy do 180st.
Dynię i buraki obieramy i kroimy w kostkę (nie za drobną). Przygotowujemy dwa oddzielne naczynia do pieczenia warzyw.
Dynię wkładamy do naczynia, polewamy oliwą (ok. 1 -2 łyżkami), dodajemy ok. ¼ łyżeczki rozmarynu i pół łyżeczki tymianku, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Pokrojone buraki wkładamy do oddzielnego naczynia, wyciskamy lub szatkujemy czosnek, polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Warzywa wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min aż zmięknął i nieco się zarumienią – buraki pieką się wolniej więc po tym czasie mogą być lekko al dente (wg. uznania, można piec je nieco dłużej)
Ciecierzycę mieszamy z wędzoną, słodką i ostrą papryką oraz sosem sojowym i wstawiamy do piekarnika na ok. 7 min co jakiś czas mieszając lub smażymy chwilę na mocno rozgrzanej suchej patelni tak by przyprawy oblepiły ciecierzycę i ziarna nieco się podprażyły.
Dressing- oliwę mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu oraz sokiem z cytryny lub octem winnym (pasującym dressingiem jest również musztardowo-miodowy)
Sałatę rozkładamy na talerzu i na niej układamy resztę upieczonych warzyw, polewamy dressingiem. Można również dodać uprażone ziarna słonecznika lub dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz