sobota, 29 czerwca 2013

CZEKOLADOWE BOMBY - kandyzowane wisienki w cieście i czekoladzie!

Bardzo czekoladowe wisienki, które nie tylko dobrze smakują ale również świetnie się prezentują dlatego myślę,że dobrze spisałyby się na niejednym przyjęciu/ spotkaniu ze znajomymi lub np jako prezent. Wisienki same w sobie mają migdałowy smak co bardzo dobrze komponuje się z ciastem czekoladowym (brownies) i czekoladową polewą. Czekoladowa eksplozja...



Brownies :


1 i 2/3 szklanki cukru
¾ szklanki kakao
170g masła

2 łyżki wody/kawy
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 i 1/3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli


Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni
Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej -do większego naczynia, wypełnionego gotującą się wodą wkładamy mniejsze, tak aby było tylko lekko zanurzone w wodzie. W mniejszym naczyniu umieszczamy masło. Kiedy masło się roztopi dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Jajka i cukier miksujemy na gładką masę następnie delikatnie dodajemy rozpuszczone masło połączone z kakao i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę( najlepiej przesiać przez sitko), proszek do pieczenia, ekstrakt,wodę i miksujemy do połączenia się składników. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Pieczemy ok 20 min. 


Dodatkowo:


słoiczek wisienek kandyzowanych/koktajlowych (można je kupić np. w sklepie Kaufland)
śmietanka lub serek waniliowy/mascarpone
3 czekolady ( u mnie 2 mleczne i 1 gorzka)



Upieczone ciasto studzimy następnie przekładamy do miski, łączymy ze śmietanką lub serkiem ( po trochę aż ciasto będzie na tyle mokre,że będzie można je łatwo formować) 
 Wisienki obklejamy ciastem (by powstała spora kulka), czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej aby była płynna i zanurzamy w niej wisienki w cieście, można też obsypać np. wiórkami kokosowym/kolorową posypką.




1 komentarz:

  1. Wow, genialny pomysł! Wisienki prezentują się po prostu świetnie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń