Pogoda za oknem coraz bardziej przypomina upalne lato, wiec pojawia
się ochota na coś zimnego i orzeźwiającego. I oto z pomocą przychodzi ice
coffee czyli mrożona przyjemność, którą warto podzielić się również na spotkaniach ze znajomymi/przyjaciółmi.
Kawy mrożone można przyrządzać z różnymi dodatkami np.
cynamonem, chilli, czekoladą, syropami (np.klonowy, waniliowy, orzechowy, migdałowym, pomarańczowy)
czy też lodami.
Kawa, którą przygotowałam była z syropem waniliowym, bitą
śmietaną i posypką z pokruszonych ciasteczek ;)
Na jedną taką kawę potrzeba:
(ilość łyżeczek kawy i syropu oczywiście można zmieniać w
zależności od tego jak mocną i słodką kawę chcemy uzyskać)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub
espresso/napar z 1,5 łyżeczki kawy mielonej
espresso/napar z 1,5 łyżeczki kawy mielonej
2 łyżeczki syropu waniliowego
Mleko lub napój roślinny
3-4 kostki lodu
Niecałe pół szklanki śmietanki 30%
2 kruche ciastka
Do szklanki wsypujemy
2 łyżeczki kawy i zalewamy niewielką ilością wody ( ok.1/4 szkl.) jeżeli korzystamy z espresso lub mocnego naparu kawy to nie dodajemy już wody.
Dodajemy syrop waniliowy, kostki lodu i dopełniamy mlekiem, śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na kawę (można użyć rękawa cukierniczego) posypujemy pokruszonymi ciastkami.
Dodajemy syrop waniliowy, kostki lodu i dopełniamy mlekiem, śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na kawę (można użyć rękawa cukierniczego) posypujemy pokruszonymi ciastkami.
Syrop waniliowy
Równą ilość cukru i wody wsypujemy do garnuszka, dodajemy
laskę wanilii ( ew. ekstrakt z wanilii) i podgrzewamy co chwile mieszając do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści.
Przelewamy do butelki/słoika wraz z wanilią (można przechowywać w lodówce ok.2
tygodni)
Coffee Heaven i Starbucks kryjcie się :) cudownie wygląda
OdpowiedzUsuńa dziękuję ;) tak poza tym spodziewałam się Ciebie pod tym postem, wszędzie "wywęszysz" kaaaawę ;)
Usuńale kusząco wygląda :D uwielbiam kawe <3 obserwuje :D
OdpowiedzUsuńw takim razie zachęcam do wypróbowania takiej kawy ;)
Usuń