ICE COFFEE ! i syrop waniliowy


Pogoda za oknem coraz bardziej przypomina upalne lato, wiec pojawia się ochota na coś zimnego i orzeźwiającego. I oto z pomocą przychodzi ice coffee czyli mrożona przyjemność, którą warto podzielić się również  na spotkaniach ze znajomymi/przyjaciółmi.

Kawy mrożone można przyrządzać z różnymi dodatkami np. cynamonem, chilli, czekoladą, syropami (np.klonowy, waniliowy, orzechowy, migdałowym, pomarańczowy) czy też lodami.
Kawa, którą przygotowałam była z syropem waniliowym, bitą śmietaną i posypką z pokruszonych ciasteczek ;)


Na jedną taką kawę potrzeba:
(ilość łyżeczek kawy i syropu oczywiście można zmieniać w zależności od tego jak mocną i słodką kawę chcemy uzyskać)

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub
espresso/napar z 1,5 łyżeczki kawy mielonej
2 łyżeczki syropu waniliowego
Mleko lub napój roślinny
3-4 kostki lodu
Niecałe pół szklanki śmietanki 30%
2  kruche ciastka


Do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy i zalewamy niewielką ilością wody ( ok.1/4 szkl.) jeżeli korzystamy z espresso lub mocnego naparu kawy to nie dodajemy już wody.
Dodajemy syrop waniliowy, kostki lodu i dopełniamy mlekiem, śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na kawę (można użyć rękawa cukierniczego) posypujemy pokruszonymi ciastkami.

Syrop waniliowy 

Równą ilość cukru i wody wsypujemy do garnuszka, dodajemy laskę wanilii ( ew. ekstrakt z wanilii) i podgrzewamy co chwile mieszając do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelewamy do butelki/słoika wraz z wanilią (można przechowywać w lodówce ok.2 tygodni) 





Komentarze

  1. Coffee Heaven i Starbucks kryjcie się :) cudownie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dziękuję ;) tak poza tym spodziewałam się Ciebie pod tym postem, wszędzie "wywęszysz" kaaaawę ;)

      Usuń
  2. ale kusząco wygląda :D uwielbiam kawe <3 obserwuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie zachęcam do wypróbowania takiej kawy ;)

      Usuń

Prześlij komentarz