Tym razem chiński makaron ryżowy z krewetkami, do których spróbowania długo nie mogłam się przekonać jednak z racji, że są uważane za jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych owoców morza ciekawość smaku wygrała. Krewetki bardzo często przyrządzane są na maśle z dodatkiem chilli, cytryny/limonki lub z kokosem/mleczkiem kokosowym, ja pokusiłam się o połączenie ich z pomarańczą…
225-50 g krewetek tiger mrożonych lub świeżych
2 pomarańcze
Makaron ryżowy
Łyżeczka dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
szczypta chilli w proszku
Szczypta słodkiej papryki w proszku
Niecała łyżeczkę słodkiego
sosu chilii
świeża kolendra lub pietruszka
kilka kropel soku z limonki/cytryny (opcjonalnie, jeżeli pomarańcze są słodkie) i szczypta startej skórki z limonki/cytryny
Do miseczki ścieramy troszeczkę skórki z limonki/cytryny, wyciskamy sok z pomarańczy dodajemy dżem,
chilii, słodką paprykę, słodki sos chilli, mieszamy i dodajemy świeże lub
rozmrożone krewetki, odstawiamy na ok. 30 min (tak naprawdę im dłużej tym krewetki lepiej przesiąknął smakiem). Po upływie określonego czasu krewetki wyławiamy
z sosu i smażymy na maśle ok. 3-5 minut aż zrobią się "sprężyste" (nie za długo, aby nie stały się gumowate). Sos redukujemy w garnuszku by był gęstszy, makaron przyrządzamy
według wskazówek na opakowaniu (wystarczy zalać go wrzątkiem i poczekać ok. 2
min). Makaron wykładamy na talerz, na nim układamy krewetki, polewamy sosem i
posypujemy posiekaną świeżą kolendrą/pietruszką.
Robiliśmy :) wyszły pyyyyycha ;]
OdpowiedzUsuńM.
super! bardzo się cieszę ;)
Usuń