Krewetki z sosem pomarańczowym i makaronem ryżowym

Tym razem chiński makaron ryżowy z krewetkami, do których spróbowania długo nie mogłam się przekonać jednak z racji, że są uważane za jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych owoców morza ciekawość smaku wygrała. Krewetki bardzo często przyrządzane są na maśle z dodatkiem chilli, cytryny/limonki lub z kokosem/mleczkiem kokosowym, ja pokusiłam się o połączenie ich  z pomarańczą…




225-50 g  krewetek tiger  mrożonych lub świeżych
2 pomarańcze
Makaron ryżowy
Łyżeczka dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
szczypta chilli w proszku
Szczypta słodkiej papryki w proszku
Niecała łyżeczkę słodkiego sosu chilii
świeża kolendra lub pietruszka
kilka kropel soku z limonki/cytryny (opcjonalnie, jeżeli pomarańcze są słodkie) i szczypta startej skórki z limonki/cytryny

Do miseczki ścieramy troszeczkę skórki z limonki/cytryny, wyciskamy sok z pomarańczy dodajemy dżem, chilii, słodką paprykę, słodki sos chilli, mieszamy i dodajemy świeże lub rozmrożone krewetki, odstawiamy na ok. 30 min (tak naprawdę im dłużej tym krewetki lepiej przesiąknął smakiem). Po upływie określonego czasu krewetki wyławiamy z sosu i smażymy na maśle ok. 3-5 minut aż zrobią się "sprężyste" (nie za długo, aby nie stały się gumowate). Sos redukujemy w garnuszku by był gęstszy, makaron przyrządzamy według wskazówek na opakowaniu (wystarczy zalać go wrzątkiem i poczekać ok. 2 min). Makaron wykładamy na talerz, na nim układamy krewetki, polewamy sosem i posypujemy posiekaną świeżą kolendrą/pietruszką.

Komentarze

Prześlij komentarz