piątek, 21 czerwca 2013

Krewetki z sosem pomarańczowym i makaronem ryżowym

Ponownie "makaronowo"  tym razem chiński makaron ryżowy z krewetkami, do których spróbowania długo nie mogłam się przekonać ale z racji, że są uważane za jedne z najpopularniejszych i najsmaczniejszych owoców morza ciekawość smaku wygrała. Krewetki bardzo często przyrządzane są na maśle z dodatkiem chilli, cytryny/limonki lub z kokosem/mleczkiem kokosowym, ja pokusiłam się o połączenie ich  z pomarańczą…



225-50 g( 1 opakowanie) krewetek tiger  mrożonych lub świeżych
2 pomarańcze
Makaron ryżowy
 Łyżeczka dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
szczypta chilli w proszku
Szczypta słodkiej papryki w proszku
 Niecała łyżeczkę słodkiego sosu chilii
świeża kolendra lub pietruszka
kilka kropel soku z limonki/cytryny (opcjonalnie, jeżeli pomarańcze są słodkie) i troszeczkę startej skórki z limonki/cytryny

Do miseczki ścieramy troszeczkę skórki z limonki/cytryny, wyciskamy sok z pomarańczy dodajemy dżem, chilii, słodką paprykę, słodki sos chilli, mieszamy i dodajemy świeże lub rozmrożone krewetki,odstawiamy na ok.30 min (tak naprawdę im dłużej tym krewetki lepiej przesiąknął smakiem). Po upływie określonego czasu krewetki wyławiamy z sosu i smażymy na maśle ok.3-5 minut aż zrobią się "sprężyste" (nie za długo,aby nie stały się gumowate).Sos redukujemy w garnuszku by był gęstszy, makaron przyrządzamy według wskazówek na opakowaniu (wystarczy zalać go wrzątkiem i poczekać ok 2 min). Makaron wykładamy na talerz, na nim układamy krewetki, polewamy sosem i posypujemy posiekaną świeżą kolendrą/pietruszką.

2 komentarze: