czwartek, 27 czerwca 2013

Tahini czyli pasta sezamowa

Pasta tahini wykorzystywana jest przede wszystkim w kuchni bliskowschodniej ale również chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Jest ona ważnym składnikiem hummusu czyli pasty z ciecierzycy z tego właśnie względu postanowiłam ją  przyrządzić.Pasta sama w sobie jest gorzkawa więc używana jest raczej jako dodatek do różnych potraw,sosów,ciast,ciasteczek lub z dodatkiem np.miodu - do deserów/na kanapki...dlatego myślę,że na blogu oprócz hummusu pojawią się też inne kombinacje z wykorzystaniem tahini.



szklanka ziaren sezamu
ok.4 łyżki oliwy

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, często mieszając do momentu aż lekko się zarumienią.Studzimy, dodajemy oliwę i z pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej masy ( nie lejącej się).Tahini przelane do słoika można przechowywać w lodówce ok.2 miesięcy.


2 komentarze: