Tahini czyli pasta sezamowa

Pasta tahini wykorzystywana jest przede wszystkim w kuchni bliskowschodniej ale również chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Jest ona ważnym składnikiem hummusu czyli pasty z ciecierzycy, z tego właśnie względu postanowiłam ją przyrządzić. Pasta sama w sobie jest gorzkawa więc używana jest raczej jako dodatek do różnych potraw, sosów, ciast, ciasteczek lub z dodatkiem np. miodu - do deserów czy na kanapki...dlatego myślę, że na blogu oprócz hummusu pojawią się też inne kombinacje z wykorzystaniem tahini.



szklanka ziaren sezamu
ok. 2 łyżki oliwy

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, często mieszając do momentu aż lekko się zarumienią. Studzimy, dodajemy oliwę i z pomocą blendera miksujemy do uzyskania gładkiej masy - potrzeba trochę cierpliwości ale z czasem ziarna sezamu uwalniają swój olej i przekształcają w płynna pastę.
Tahini przelane do słoika można przechowywać w lodówce ok.2 miesięcy.


Komentarze

Prześlij komentarz