Hummus

Kolejne domowe smarowidło np.na kanapki (kolejne po paście z marchewki kilk), hummus czyli pasta z ciecierzycy. Podstawowymi składnikami hummusu jest ciecierzyca, pasta tahini, sok z cytryny i czosnek. Oprócz tego można dodać inne lubiane przyprawy.



puszka ciecierzycy (można użyć również suchej - ok.pól szklanki)
2 czubate łyżki tahini (przepis na pastę- klik)
5 łyżek soku z cytryny
ząbek czosnku
szczypta zmielonego kuminu/czarnuszki
pół łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu
szczypta soli
szczypta ostrej papryki
zimna woda
do posypania/polania: oliwa, czarnuszka,pietruszka





W przypadku suchej ciecierzycy dzień przed przygotowywaniem hummusu zalewamy ją woda (powinno być jej ok. 2 razy więcej niż ciecierzycy) i moczymy przez całą noc. Następnego dnia odcedzamy i płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy (ok. godzinę lub nieco dłużej) do momentu aż ziarenka będą miękkie (maślane w środku). Odcedzamy.
W przypadku ciecierzycy w puszce, odlewamy zalewę w której się znajduje, przesypujemy do miseczki/blendera. Dodajemy pozostałe składniki (ilość wody jaką dodamy zależy od tego jaką konsystencję pasty chcemy uzyskać) i miksujemy na gładką pastę.


Komentarze

Prześlij komentarz